Saturday, 11 November 2017

Journey LS: 11.11.2017

11 November 2017

Hari ini termeterai satu kolaborasi baru dengan sahabat bisnes untuk JV in new bisnes venture. Semoga semuanya dipermudahkan dan dilancarkan selaju aliran sungai yang terus mengalir laju dan tenang

Semoga kerjasama ini terus menambah nilai manusia lain dan untuk kesenangan orang orang terdekat dengan kami di masa sekarang dan hadapan. 

Untuk ber JV dalam bisnes, ia bukan perkara yang mudah kerana memerlukan kepercayaan yang tinggi, transparent di antara kedua dua pihak, ketelusan dan kejujuran.

Saya berjanji dengan diri sendiri, jika ada rasa tak puashati, terus maklumkan dan kita mencari jalan penyelesaian sehingga selesai. Jika mahu bergaduh, bertekak tentang isu bisnes sekalipun, teruskan sehingga puashati dan menemui titik selesai. Dah habis selesai, kita berkawan balik seperti biasa seperti tiada badai dan terus fokus dengan matlamat dan apa mahu kita diawalnya. Alang alang menyeluk pekasam, buat biar sampai kebabom makan tak habis mengalir rezeki melimpah ruah kepada semua yang memerlukannya. Kan seronok untuk kegembiraan semua alam raya.

Alang alang mahu berimpian, bermimpilah terus yang besar besar dan kita berjalan menuju ke arah situ... walau berat langkah sekalipun, kita tetap jalan sehingga berjaya. Semoga JV ini membuahkan hasil lumayan dan mengeratkan lagi silaturrahim kami. 

Aturan yang terbaik dari Tuhan Yang Maha Kaya, Maha Memberi Maha Pengasih dan Penyanyang. 

Note to myself as a reminder, dalam masa 1tahun, pada tarikh akan datang, di manakah kami..

Terima kasih Ya Allah.. 




LiyaNurli Salleh
11.11.2017
Sabtu
2pm

Saturday, 4 November 2017

Journey A’s: Azri 11bulan today

4 November 2017, Sabtu


Hari ini Azri dah 11bulan. Happy 11mo baby shark! budak baik dan sangat mendengar cakap ni. Hari ni Azri tak berapa sihat. Batuk kadang kadang dan selesema on off. Mungkin proses nak meringankan badan untuk dapat akal baru. Orang cakap budak nak berubah bulan. Tak tau nak percaya ke tak, tapi apapun nak sebab kan. Sebenarnya just enjoy the moment je lah.

Azri 11bulan, laju merangkak, gigi tumbuh 2batang belah atas, gigi kapak besar hahaha, terror memanjat dan terror turun katil dah. Sekarang dia duduk kat rumah dengan kaklong masa mama abah keluar. Kadang rasa kesian dengan Azri sebab masa dia banyak dengan kaklong than mama. Huhu mama looks like pemalas nak jaga anak anak.. mama melayan keletihan dan nak bersendirian.. bukan tak sayang anak.. mestilah sayang oii.. anak kita.. still makesure makan minum mereka cukup, selagi boleh tunaikan apa depa nak makan, mama usahakan.. bab makanan no kompromi.. tetapi bab mainan mengikut keadaan sahaja boleh hahaha. Tak tahulah pengaruh hormon ke apa. Mama dalam #journeyA4 huhu. Azri 11bulan, and mama pregnant again 6months dah ni.. Pregnancy untuk Azri dan babyA4 ini sepertinya memakan tenaga yang lebih dan kesihatan yang huru hara. Bukan merungut dan menyalahkan mereka, tetapi nak share how penat, sakit sakit dan kesihatan yang sangat teruk pada saya. Mungkin sebab dah berumur hahaha. Pedulilah orang cakap manja sangat pun huhu.

Eh melalut dah, back to birthday boy ke 11bulan, semoga Azri terus sihat dan gembira yaa. Apa jadi sekalipun, mama sayang Azri, abang adam, kakak Amni dan adik baby. Kasih sayang mama sama jaa semua untuk anak anak. Selagi daya tetap akan menjaga kamu semua.

11bulan, Azri lebih suka makan makanan orang dewasa berbanding bubur dan biskut baby beliau. Hmm.. suka makan sudah tentu lah sebab dia aktif bergerak kan. Suka jalan jalan, dan waktu dia bangun qiammullail dari baby 1hari sehingga sekarang belum lagi berakhir. Mula jam 2pagi dia akan bangun setiap 1jam sehinggalah jam 6pagi. Dan jam 8pagi dia terus segar bugar. Nanti jam 10pagi baru dia akan tidur lama huhu. Itu kadang mama jadi panda dan huru hara penat tak cukup tidur ditambah dengan sakit badan sendiri. Kadang Azri tidur ja dengan abahnya. masa tu tidur lena lah mama. Tapi mak, lena macam mana sangat kan? tetap berjaga jaga kot abahnya tak sedar Azri nangis nak susu ke apa. Hahahah mak mak betul kan!

Apalagi cerita tentang Azri? nanti kita sambung lain kali bila mama sempat tulis ya wahai anakku sayang.

Again! selamat menikmati umur 11bulan sayangku Azri



Jom kita makan kek ya baby boy


Sebenarnya Abang Adam dan Kakak Amni yang nak makan kek, Azri menumpang tuah ajelah ya. Merasalah Azri makan cheese cake huhu


And pumpkin soup untuk Azri.. yummy lah yaa




Salam kasih sayang

LiyaNurliSalleh
11:09pm

Friday, 3 November 2017

Berdua dengan Adam Danial

3 November 2017, Jumaat

Hari ini Adam balik sekolah jam 12.30tengahhari. Abah dia pergi ambil dan bawa masuk workshop. Suruh balik dengan mama lah tu. 

Adam, bila dengan mama beranilah dia minta apa yang dia nak. Kali ni ajak pergi Giant, nak repair jam. Bawalah ke Giant walaupun mama mata dah mengantuk sangat ni. Bagu layanan uncle chinese man itu melayan Adam. Kos repair jam Rm5. Dan lupa nak candid gambar Adam dan uncle. Dari semalam lagi sebenarnya Adam minta tolong mamanya pergi repair. Siap letak dalam zipper bag bersama duit Rm10, dan siap dia masukkan dalam handbag mama lagi. Dan mama penat nak ke Giant.. balik rumah marah dan menangis lah Adam sebab jam belum repair. And today settle, tuan punya badan pergi buat sendiri.

Dan tadi dalam kereta, Adam cakap: Thank you mama.. bawa Adam repair jam. Alahaii cair lah pula sweet sangat ni hahahaah. Mak mak begitulah kan bila anak pandai menghargai walau hanya say thank you.

Lepas siap repair jam, makan dan balik rumah. Mama nak balik tidur yaa anak anak. Okeh cerita di kemudian hari. 

Happy moment today dengan Abang Adam yang penuh kasih sayang. 




Budak baik. Kata kata tu doa kan. 7years old


Kadang bagus bila keluar berdua sahaja. Lepasni keluar dengan kakak Amni pula. Jika dia tengok ini nanti adalah ayat ayat cinta yang keluar tu.



Salam kasih sayang
LiyaNurli Salleh

Apa solusinya?

Bila ada masalah,

Contoh tiba tiba ada masalah A,

Dan setiap hari kita ulang tentang masalah A
Hari ini tentang masalah A...
Esok cerita tentang masalah A lagi...
Lusa pun cerita tentang masalah A lagi...
Dan hari seterusnya..

Soalnya bila kita ulang benda pernyataan yang sama adalah untuk apa?
Untuk dapatkan perhatian?
Untuk dapat penyelesaian
Atau supaya orang lain yang mendengar tolong selesaikan?

Cuba duduk diam dan tanya diri sendiri, apa solusi yang boleh dibuat?
Apa jalan alternatif yang ada?
Apa yang aku boleh buat untuk selesaikan masalah ini? 

Kan lebih baik, dari duk ulang ulang benda sama dan stresskan diri sendiri je..

Lepastu stress
Lepastu nak marah marah orang lain.. 

Jika hidup ini semudah itu..
Nak itu dapat
Nak ini dapat
Susah sikit terus ada yang tolong
Lapar sikit terus ada yang suap

Sampai bila? Gunalah kuasa luarbiasa yang ada dalam diri kita itu... Sayang di simpan kejap kerana hanya mahu selesa sahaja.

Orang cakap, zon yang paling senang membunuh adalah Zon Selesa



Terus berjuang
Peace ✌🏻✌🏻✌🏻



LiyaNurli Salleh

Wednesday, 1 November 2017

Bila mahu mencuba, cuba aja

Mencuba untuk update blog dari telefon. Kita cuba jaya ajalah ya. Kadang bila duduk sendirian dan berfikir mahu buat apa, rasa mahu menulis, rasa mahu membuatnya sendiri... tetapi hanya rasa semata mata

Hadir suara halus, senang sangat dah hidup hang ni... hehehe syukur alhamdulillah atas kurniaanNya.. Doakan rezeki kami sentiasa melimpah ruah dan tetap mengalir dengan melimpahnya. Boleh kami sama sama menikmati dengan mereka yang mahu bersama kami.

Saya sedang memikir mahu menambah pendapatan melalui online bisnes. Mungkin melalui blog ini, disamping saya mencatat momen momen indah untuk dikenang. Azam saya mahu mencatat sebanyak mungkin kenangan yang gembira agar hanya yang baik baik sahaja untuk dikenang sehingga mati. Dan bila hadir apa dugaan sekalipun, ia menjadi satu pembangkit semangat untuk mengingatkan... apalah sangat dugaan yang hadir ini jika mahu dibandingkan nikmat yang melimpah telah Allah bagi. Banyak nikmat dan kelazatan dunia yang telah Dia beri.. Masih belum mahu bersyukurkah? Masih mahu membanding-banding kan? Kenapa dia ada itu? Kenapa aku tiada ini? Sehingga bila? Tanpa sedar banyak sudah yang telah kita lalui dengan tawa.. dan kadang airmata susah sempit itu wajib dilalui agar menjadikan aku hamba yang tahu apa itu nikmat dan apa itu syukur. 

Alamak! melalut ke arah lain sudah. Begitulah bila rasa mahu menulis itu hadir. Hanya menulis untuk kepuasan diri sendiri dan again akan dibaca semula apa yang ditulis seperti membebel kepada diri sendiri. Ingatan kepada diri sendiri agar terus berada di bumi yang nyata. Haaa ingat! ini yang kamu tulis kan? Dah pandai tulis, buat! barulah walk the talk namanya.. 

Oh tentang blog ini sebenarnya, saya hanya menulis, tetapi urusan susunatur apa apa kerja teknikal ada penulis upahan yang membuatnya. Sehinggalah beliau sudah tidak mahu mengambil fee nya lagi, kerana katanya saya tidak banyak entry yang ditulis. Baik sungguh beliau kan. Jika mahu ghostwriter @ penulis upahan blog,  boleh emel saya untuk saya perkenalkan kepada beliau. Insyaallah berpuashati dengan servis beliau yang sangat teliti dan ocd! ooppss termengata pula... bagus hasil kerjanya sehingga kadang saya pun tidak terjangkau boleh menjadi seperti beliau. 

Padahal dulu dulu pada tahun 2009, update blog pun sendiri jaa.. Amboi! sangat sekarang ni semua nak senang jaa kan. Cerita tahun 2009 nanti saya tulis semula jika ingat hahahaha. Masa itu gigih update blog untuk jual buku novel terpakai. Lepas tu sekarang boleh pula banyak alasan nak update blog kan? Hmmm itulah manusia yang nak juga diketuk baru sedar diri.. ( ketuk diri saya sendiri yaaa ) 

Ini saja test update dari telefon. Boleh menulis sambil baring starfish kat atas katil. Sambil membetulkan tulang belakang. Dan jujurnya saat ini sangat letih dan penat, tetapi tak boleh lena. Dengan masa yang suntuk, dengan kesihatan kadang ok, kadang kelaut, banyak perkara yang belum selesai sebelum babyA4 keluar. Penat dan letih bersebab sebenarnya.

Entah jika dijudge hanya merungut, its okay... kerana saya hanya mahu menulis di laman sendiri. Mahu membuang segala yang sesak difikiran. Nak kata stress tidak. Nak pergi bercuti lah.. tapi nak ke mana? Yang tidak memenatkan hahahha.. 

Orait... sekian bebelan saat ini.. kan nanti melalut lagi panjang.

Yang gigih membaca atau terbaca posting ini, semoga terus bahagia dan maju jaya.

Salam penuh kasih sayang

LiyaNurli Salleh
9.54malam
1 November 2017, Rabu

Monday, 23 October 2017

Cuti-cuti ke Cameron Highlands 2017

6/9/2017 - 17/9/2017
Trip kali ini:
Azri 9 bulan
Amni 7 tahun
Adam 8 tahun
#journeyA4 4bulan

Sabtu dan Ahad weekend. Cuti hari Malaysia, bawa A's jalan jalan ke Cameron Highland, Pahang. Sebenarnya mama nya yang nak sangat makan sayur goreng celup tepung yang jual kat pasar malam tu. Makanya sebab tak dapat nak dijangka bagaimana keadaan kesihatan mama, jadinya hanya plan overnight satu malam ja.

Setiap tahun pergi Cameron Highland, cumanya kali ni bermalam di Cortphone, Brinchang. Sebelum ni overnight kat Ipoh, takpun hanya pergi day trip. Dengan keadaan sekarang, tak boleh nak duduk lama dalam satu masa, jadi kenalah overnight. Cari hotel yang ada swimming pool supaya A's dapat main air.

Dan kali ini merasalah tidur menggigil kesejukan di malam hari. Selimut sahaja tidak mencukupi. Dahlah sweater pun tak dibawa. Yang bestnya Azri, bila tutup kipas menangis marah mungkin panas kot. Yang mak paknya kesejukan. Sejuk tahap menggigil, bisa hingga ke tulang. Kalau boleh dan dan tu nak balik dah. Siang takda lah sejuk sangat, malam haa amik kauu.

Pergi pasar malam, lalu ja ladang teh dan A's main snoker etc kat hotel.
Esok pagi breakfast kat hotel ja, A's mandi pool, main snooker dan jam 12 tengahhari check out.

Dalam perjalanan pulang singgah pasar tani, and again beli dan makan masa tu juga sayur celup tepung. Dan yang lain adalah masing-masing membeli. Singgah Healthy Strawberry Farm. Dan pergi Cameron beli sayur lah bawa balik.













Itulah happy moment ke Cameron Highlands. Nak datang lagi ke? mestilah nak!

🍓🍓🍓   Trip kali ini sama sama dengan Laili dan anak anak, Ika, Adib, Mimi, Angah, Along, Azmi and wife dan our family. Semuanya atas perbelanjaan masing masing hahaha.

🍓🍓🍓     Jauh berjalan, lagi sedar diri!


Thursday, 5 October 2017

Journey LS: Kereta Pertama Saya

Ikutkan hati nak simpan sampai ke mati. Tapinya bila tengok ia dah tak digunakan lagi, lebih baik bagi kepada pemilik baru. Supaya ia digunapakai sepenuhnya.


Banyak jasa dia pada kami.

Dipermulaan bisnes, kereta ini lebih dari lori 1tan muatan didalamnya. Siap seketul enjin lori 10tan dibawa olehnya.

Dipermulaan, kereta inilah digunakan kehulu ke hilir untuk urusan bisnes.

Kereta pertama yang dibeli, masa tu atas paksaan ex-boss supaya saya mudah bergerak. Gigih kerja apa sahaja yang beliau suruh buat supaya dapat membayar kereta ini. Sehingga ia habis dibayar.

Dan kereta bersilih ganti. Hari ini dengan rela hatinya saya melepaskannya.


Walau roadtax dan insuransnya mampulah dibayar, tapinya bila tak digunakan sayang juga. Selama ini simpan, supaya menjadi ingatan bagaimana kami bermula.. bagaimana saya berusaha dengan komitmen yang ada.. tetapi itulah berapa lama mahu memegang tetapi tidak digunakan sebaiknya.

Terima kasih atas jasamu.

Hahadoii sedih la pulakk... Ingatan diri sendiri.. apa sahaja pun semuanya hanya pinjaman sahaja, walau kelihatannya ia pasti nama aku. Tak kekal derr.

Kereta ini dibeli pada tahun 2011, dan hari ini 5/10/2017 ia dijual dengan relahati.

🚚🚚 🚚    Inilah yang saya cakap ia bukan berapa besar kereta yang kita bawa untuk closed bisnes, tetapi tentang seberapa kita tahu dan yakin dengan apa yang kita boleh berikan kepada bakal pelanggan kita.

Journey LS: 11.11.2017

11 November 2017 Hari ini termeterai satu kolaborasi baru dengan sahabat bisnes untuk JV in new bisnes venture. Semoga semuanya dipermudahka...