Thursday, 11 January 2018

The Greatest Showman : 10/1/2018

Semalam, Rabu 10.1.18

Pergi tengok wayang. Sendirian sorang sorang pergi tengok wayang. Terima kasih ada yang nak jaga Azri. Adam Amni sekolah dan mama pergi lah sendirian berhad.

Depa beria, pergilah tengok, jangan risau kami jaga Azri. Hoho terima kasih daun keladi, nanti jaga lagi yaa. Nikmat tuhan yang tak dapat dinafikan lagi. Dikurniakan orang terdekat yang saling membantu. 

Jam 2.30petang pergi One City. lewat 15minit tetapi masih boleh follow lagi ceritanya. Dan menangis sendirian. 

Disaat semua orang tak boleh menerima diri kita, yang penting kita yang terima diri kita first
Disaat segalanya lebur, itulah hakikat yang sebenarnya

Mata terbuka belum tentu sedar
Mata tertutup belum tentu buta

Dan kita memang terlalu asyik dengan mimpi yang disangka realiti, dan realiti adalah mimpi.. hanya bila segalanya lebur hancur kosong.. masa itulah mana yang benar 

Dan bila mana orang mengatakan benar, belum tentu ia benar
Dan bila orang mengatakan itu salah, belum tentu ia salah

Dan terpulang kepada kita sendiri mahu mencorak hidup bagaimana
Bagaimana mahu pilih hidup dalam perancangan atau hidup bebas tanpa judgement 

Bebaskanlah diri dari penjara diri sendiri 



Mahu jadi apa?
Jadilah apa sahaja, pakailah segala topeng yang mahu dipakai.. kerana dipengakhirannya hanya kita yang bertanggungjawab kepada diri sendiri..

Pergilah tengok dan belajarlah. Semoga mendapat sesuatu



LiyaNurli Salleh
Yang masih lagi mencari makna kehidupan
1.39pm
11.11.2018

Wednesday, 10 January 2018

Hidup di landasan sendiri

Usah terlalu membandingkan diri dengan orang lain

Dia lebih itu, aku kurang ini
Patutnya aku begitu begini

Semua dia lebih, itu dia dapat ini dia dapat.. sehingga lupa dengan nikmat yang telah diberi Tuhan kepada kita

Sehingga lupa seberapa banyak sudah Dia beri

Berjalan ditrack sendiri
Fokus kepada perkembangan diri sendiri

Terlalu fokus kepada orang lain, hanya membantut kemajuan diri sendiri

Untuk menjadi hamba bersyukur, sentiasa bersyukur betapa banyaknya nikmat yang telah dinikmati..

Impian tetap ada
Cita cita tetap ada
tetapi usah terlalu larut sehingga memudaratkan diri sendiri

Semua yang berlaku dan bakal berlaku telah ada aturanNya

Rezeki, tepat masanya, tibalah ia

Terima kasih Ya Allah.. untuk semua ingatan yang hadir..

#ingatandirisendiri
#ertihidup


LiyaNurli Salleh

Monday, 1 January 2018

1.1.2018 , Selamat Tahun Baru 2018

Gambar passport pada tarikh 1.1.2018, Isnin






Apa azam tahun baru? Honestly as a person im just living moment to moment dan tak suka stress sendiri. looks like seperti orang tiada pegangan. Tetapi itu hanya pandangan manusia kepada manusia lain sahaja. Apa pandangan orang pun, apa pandangan diri sendiri kepada diri sendiri?


As a business person, kenalah bawa diri sebagai orang bisnes dan sudah tentu ada target yang mahu dicapai. Masih lagi berkira kira nak jadi apa. Sama ada mahu terus berubah menjadi diktator atau tetap juga give and take. Just give the chance and lets growth together


Sebagai ibu? just follow the flow walau at this moment rasa mahu jadi mak yang tegas dan diktator juga.. tapi soalnya betul ke anak anak akan jadi “orang” ? atau mungkin sedikit firm dan bagi depa rasa susah banyak. Nampak seperti senang sangat kan, apa yang nak semua mak layan ja.. lepas ni kita main tarik tali je lah.. As a human, moga lebih sayang diri sendiri more than orang lain, walau kononnya pay yourself first, tapi tetap juga nak menggembirakan orang lain dulu. Tahun 2018, jadi lebih firm dengan diri sendiri dan sayang diri sendiri dulu. Cukuplah jadi baik sangat walau sedar kena buli dan orang ambil kesempatan jaa


Walau pelik bunyinya azam ini, its okay.. masa untuk menikmati kedamaian dan hidup diri sendiri. Kelihatan seperti kejam tetapi mungkin masanya telah tiba... Berjalan dengan menikmati setiap kejadian dengan penuh kesedaran.. banyak yang boleh dipelajari dan disedari.. Setiap apa yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi yang hanya dapat disedari bila hidup dengan penuh kesedaran



Enjoy every moment


Semoga terus berbahagia 



LiyaNurli Salleh

8.17pm

1st day 2018

Sunday, 24 December 2017

Iklan: Bengkel Lori di Shah Alam, Selangor

Kepada pemilik lori, atau pemandu lori yang mahu menggunakan servis atau perkhidmatan bengkel lori, ada satu workshop lori di Shah Alam, Selangor.

LAAWRI WORKSHOP yang terletak di Seksyen 33, Shah Alam, Selangor. 

Antara perkhidmatan yang diberikan, boleh tengok video di bawah. 

Semoga membantu pemilik lori dan juga driver lori.

Boleh call no: 0124038335 Cik Ika untuk pertanyaan dan maklumat lanjut.

Website: www.laawriworkshop.com.my
LAAWRI WORKSHOP


FB: LAAWRI WORKSHOP






Nota: Jika mahu membuat iklan atau paid review boleh email saya: liyanurli@gmail.com dengan tajuk: paid review blog


Semoga membantu dan terus maju jaya

LiyaNurli Salleh
 

Saturday, 23 December 2017

Jalan-Jalan: Rumah Empat Musim, Taman Botani Shah Alam

23 December 2017, Sabtu

Hari tu balik kampung, datang ke Shah Alam Adam Baihaqi ikut sama balik Shah Alam.

Amni dah excited mengatur tentatif nak bawa AdamB jalan jalan. Bila musim cuti sekolah, pastilah kat mana mana tempat pun penuh sesak.

2hari tak berjalan, duduk kat rumah ja.. Makanya hari ini keluarlah bawa depa berjalan.

Keluar pergi makan dulu, lepastu terus ke Taman Botani Shah Alam.

Tempatnya sangat luas, nak tahu detail boleh google info nya.

Memang fokus nak pergi Rumah 4 musim tu untuk rasa musim sejuk itu. Amni duk cakap nak salji, nak salji. 



Beratur beli tiket dahulu.
Tiket masuk ke Taman Botani Negara Shah Alam Rm3 untuk dewasa, Rm1 untuk kanak kanak



Tiket masuk Rumah Empat Musim Rm5 dewasa, Rm3 untuk umur 4-11tahun. 



Rumah Empat Musim ini dia ikut bulan. Setiap bulan akan berubah musimnya. Sekarang musim sejuk sehingga Februari 2018 rasanya, lepas tu musim lain pula



Sebab nak tunggu bas orang sangat ramai, makanya kami buat keputusan untuk berjalan sahaja sambil melihat scenery dan boleh stop melihat taman taman yang ada. Ingatkan 1.6km itu terus sampai, rupanya bukan hahahaha.. memang betul betul exercise lah hari ini.. tapi seronok lah sebab cuaca redup kan



Sampai tempatnya, kena menunggu lagi mengikut turn kerana orang sangat ramai. Tunggu ajelah demi anak anak kan. Dahlah dah jalan jauh hahaha



Di dalam Rumah Musim Sejuk.. memang sejuklah.. tengok depa mulut ternganga tu keluarkan asap. Bolehlah sebelum sampai ke luar negara ya 



Semoga ia menjadikan memori yang menggembirakan untuk AdamB, Adam dan Amni. Azri belum ingat kot. Tetapi tempat sejuk seronoklah Azri. Behave jer beliau



Ini dah beratur nak keluar dah. Rupanya setiap orang diberi masa 8minit je untuk berada di dalam Rumah Empat Musim ini. Boleh lah sempat rasa menggigil juga. Itu masing masing nganga nak keluarkan asap lah tu



Keluar dari Rumah Empat Musim, Abah A’s cakap kita jalan balik juga.. dekat jaa ni.. hahaha memang dia nak kami exercise lah ni. So kita tengok ajelah bas yang lalu lalang itu



Banyak aktiviti yang boleh buat di sini. Ini depa lalu jambatan gantung. Sebab mama tak larat dah nak jalan, ambil gambat dari jauh je lah



Lalu di kawasan sawah padi, ini dah nak sampai pintu keluar  dah ni. Cantik kawasannya boleh buat fotoshoot ni



Kat dalam Taman tu banyak kiosk yang menjual makanan dan jajan. Jadinya standby lah duit untuk membeli. Kanak kanak kan apa nak aiskrim lah nak jajan lah dahaga dan sewaktu dengannya. 

Boleh datang lagi. Boleh melawat Taman Haiwan pula. Ada juga ATV, aktiviti memanah dan banyak lagi.
Boleh berjalan sambil exercise menambah stamina. Seronok walau penat.

Semoga semua bergembira hari ini



Mak yang sangat gembira bila anak anak gembira

LiyaNurli Salleh
10.05pm
23/12/17

Wednesday, 20 December 2017

Jalan-Jalan: 16 - 20 December 2017, Kelantan Kita


Banyak perkara untuk disyukuri.
Bila kita merasa kekurangan, lihat kembali nikmat nikmat yang telah dirasai, dinikmati dan yang telah diberikan oleh Allah swt. Semua dengan izin Allah kan? Sehenat mana sekalipun manusia merancang, sehebat mana sekalipun kita cuba melindungi, bila Allah kata Kun Fayakun, maka jadilah.. walau kadang kita rasa seperti mangsa, walau kadang kita rasa seperti dilukai, dikhianati oleh manusia, ingatlah semua yang berlaku dengan izinNya.. hanya Dia yang mengizinkan baik dan buruk.. cumanya biasalah sebagai manusia kita hanya mahu yang baik baik sahaja..

Saya berazam di blog ini hanya mahu menulis kenangan yang menggembirakan sahaja.. Apa sahaja yang dilalui, hanya akan tinggal kenangan dan memori sahaja untuk diingati.. untuk menjadikan saya lebih bersyukur dan terus menghapuskan rasa duka dan irihati jika ada.. 

Back to cerita jalan-jalan

Balik ke Kelantan bulan December 2017 ini kali ke 2 sebenarnya. Hinggakan makcik makcik tanya kenapa balik lagi? Hari tu kan dah balik? hahaha kadang depa ni tanya soalan entah apa apa kan

Mama gembiralah anak cucu nak balik, telefon cakap ja nak balik terus dia baliklah. Tanya juga nak balik buat apa? Nak balik cari makan.

5hari di kampung. Puashati kenyang perut dan Adam Amni pun tak banyak komplen. Balik sebelum ini rushing sangat bisinglah depa.

Nasib baik Abah A’s rajin melayan. Tapinya dia pula naik boring bila ajak berjalan saya sudah surrender. Penat sangat, jalan tak berhenti. Dan bila takda helper dah, ingatkan saya dah tak tahan berjalan jauh hanya dengan anak anak. Tetapi bila terpaksa, Allah permudahkan segalanya. 



Ini singgah di Pantai Penarik, Terengganu dalam perjalanan balik ke Shah Alam. AdamB ikut kami jalan jalan ke KL katanya



Gambar dalam perjalanan pulang sudah, sebabnya kat kampung hanya gambar makanan sahaja yang banyak



Jalan juga ke Pengkalan Kubor

Sekian cerita jalan jalan balik kampung cari makan. 

Tahun depan lah pula kita balik ya



LiyaNurli Salleh
20 Dec 2017, Rabu
8.35pm


Sunday, 17 December 2017

Jalan-Jalan: Balik Kampung Cari Makanan

16 December 2017, Sabtu

Jam 5petang, start journey balik kampung.
Shah Alam - Bachok, Kelantan

Balik semata mata sebab nak makan Putu Halba. Boleh macamtu? Terpulang kepada diri masing masing.

Orang akan tanya, kenapa balik kampung? Ada hal ke? tiba tiba je.. tak ada apa apa sebenarnya. Memang saja nak balik, nak jumpa ma abah dan nak cari makan.

17 December 2017, Ahad



Kita mulakan dengan nasi berlauk, gulai ikan haruan di Pasar Jelawat



Satay Ikan Kuah manis



Pulut dan kelapa



Pulut Kacang dan kelapa



Putu Halba sebab makanan inilah hahahaha. Nanti kalau rajin kita tulis cerita tentang ini sahaja



Teh Ais Madu di Warung Pak Mat, Pengkalan Chepa

Sekian makan makan untuk hari ini



Kami yang suka makan 


LiyaNurli Salleh
2.54pm
17 December 2017

The Greatest Showman : 10/1/2018

Semalam, Rabu 10.1.18 Pergi tengok wayang. Sendirian sorang sorang pergi tengok wayang. Terima kasih ada yang nak jaga Azri. Adam Amni sekol...